Пописот од 1956 година во соседна Бугарија: доминантно Македонско малцинство во Пиринот

Детален осврт на бројот на Македонци во Пиринска Македонија: од пописот во Бугарија 1956 година
Државен бугарски документ за пописот во 1956 година во округот на Благоевград


Детал од извештајот за пописот во соседна Бугарија од 1956 година


Од документот наречен П Р Е Г Л Е Д Бр. III на националната структура на населението од Благоевградскиот округ според пописот на населението од 1.XII.1956 г. ќе ги издвоиме само Македонците како податок затоа што официјалниов документ ја дава целосната статистичка слика за етничката припадност на населението во тој округ.

Македонци во околиите на:

1. Сандански 89.49%
2. Петрич 82.69%
3. Благоевград 52.18%
4. Разлог 49.05%
5. Гоце Делчев 45.77%
6. Округ Благоевград 63.64%

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

+ 48 = 54